måndag 2 mars 2009

Templen kring Ipoh

Vi hyr en taxi under tre timmar för 40 myror, som Tomas och jag säger till varandra. Valutan här heter ringgit och förkortas MYR. Taxin gick alltså på 100 kronor, och nu ska vi se de buddhistiska klipptemplen. De ligger runt Ipoh och är sevärda, inte minst för att de skiljer sig så mycket åt.

Perak Tong reser sig upp mot berget och äter sig in i klippan. I grottans salar luktar det rökelse och en stor guldmålad buddha har fått frukt och Fanta offrad åt sig. Templet har många röda detaljer som vi gillar och som påminner oss om att vi måste åka till Kina.Sam Poh Tong är rena tivolit med färgglada gudar och gudinnor i en utsträckt park. Där finns också bergsrum förstås, ett nudelhak, parkerade motorcyklar och vilda apor som hoppar bland pagoderna. Besökarna ber eller fotograferar, tempelpersonalen röker och sms-ar. Överhuvudtaget är allt mycket avslappnat, precis som vid de andra templen.
Kek Look Tong har långa rader av vita och gyllene bodhisattvor, en mängd små buddhor nitade in i klippaltaret och en damm med sköldpaddor.Efteråt är vi så trötta av värmen och så nöjda med taxin att vi tar den till Cameron Highlands. Bussen hade vi fått vänta på i tre timmar på en järnbänk och sen åka med i tre timmar istället för att bara dra iväg på den slingrande vägen genom bergen.

Inga kommentarer: