måndag 16 mars 2009

Kuala Lumpur jämförd


Varför tycker vi mer om Kuala Lumpur än Singapore? För att staden känns mer asiatisk, mer levande och spännande. Men varför? Storstadspulsen, det är lite som New York eller Tokyo, för det händer mer på gatorna och det finns fler märkliga saker att se när man går omkring. Kuala Lumpur har roligare skyskrapor, mer gatuförsäljning och definitivt mer skräp. De har höga trottoarkanter så att bilar inte kan parkera där och stadsjeepar som ändå gör det. De har en jättefontän i form av en köttätande växt, de har te-ägg, illaluktande durianfrukter, sötad bacon, torkad fisk och en massa ris på bananblad. De har också ungdomskultur och luftkonditionerade shoppinggallerior av marmor.



Främst är det dock blandningen av folk, eller kvinnor, som jag är upptagen av. Arabiska kvinnor i svarta sjalar så att bara blicken syns. Malaysiska kvinnor i gula, gröna, rosa, blommiga och glansiga sjalar så att bara det runda ansiktet syns. Kinesiska kvinnor i city-shorts, linnen och högklackade flip-flops. Indiska kvinnor i guldbroderade sari med den bruna magen bar och vita blommor i håret.



Egentligen har staden inte så mycket sevärdheter. Vi vandrar runt i ett parkområde och går till det svalkande museet för islamisk konst. Sen orkar vi inte med den sedvanliga fjärilsfarmen och orkidéparken, så vi förhandlar ner taxipriset och åker till Thean Hou templet. Det är typiskt kinesiskt: rött, stort, barocksvulstigt, lekfullt, kontrastrikt och kitschigt. Moskén Masjid Jamek tillhandahåller särkar för västerlänningar som visar alltför mycket av sitt orena fläsk, så vi vandrar runt i marinblåa tält medan idel män dåsar utsträckta i skuggan på de upphöjda stenplattformerna. Nedan buddhistiska votivljus.


Petronas Towers dekorativa silhuett ser man gång på gång och vid foten av dessa ligger en glassig shoppinggalleria och en välansad park. En station bort ligger Kampung Baru med traditionellt malaysisk byatmosfär. En tupp gal, en katt stryker omkring. Det är högt gräs och förfallna trähus. Där äter vi ris och fiskbuffé med högerhanden innan vi återigen tittar på Petronas torn, nu i kvällsljus.

Inga kommentarer: