lördag 28 mars 2009

How long in Ha Long?

Halong, som också kan särskrivas, så som det mesta i Viet Nam, är en skärgård med tretusen klippiga öar. De små bergen reser sig upp från havets platta yta på ett originellt sätt. Ok, vi har sett landskap enligt samma princip i Thailand och på Kuba men är inte trötta än. I Halong levde folk fattigt och isolerat tills någon kom på att klipporna var vackra. Vips började lyxiga båtar kryssa runt. Själva kom vi med organisationen Handspan, den enda det inte har klagats på på olika bloggforum och onekligen är det behagligt. Båten i toppform, hyttmöblemanget av fräsch rotting, middagen bestående av krabba, musslor, jätteräkor och helstekt fisk.


Det enda som kliar lite är det grådisiga vädret, men vi i turistgruppen intalar oss att dimhöljda berg är mystiska. Bullshit! säger killen från Manchester, sen när solen kommer fram och vattnet färgas turkost.


Förutom mat och sällskap avnjuts även flytande byar med skällande hundar. De hundarna verkar inte få mycket motion, och inte vi heller, med undantag för paddlingen. Märkligt nog verkar jag minnas mycket från mina kanotår i Nynäshamn då jag som tonåring var med i en klubb. Även om musklerna försvunnit har jag tekniken i blodet så jag instruerar de andra och stortrivs med att för en gångs skull inte vara sämst på något praktiskt.

På eftermiddagen kommer vi till ön Cat Ba och checkar in på Sunrise Resort. Återigen blir vi strukna medhårs av de fina rummen, stranden, poolen och utsikten. Så hur länge ska man stanna här, how long in Ha Long? Vanligtvis är man här bara några dagar men de flesta som vi möter i Halong är ute med ryggsäcken i flera månader eller ett halvår. Här trodde vi att sex veckor var mycket men bordsgrannen på restaurangen är ute i två år. Han kommer till Europa i augusti nästa år, har långt ljust hår och dricker öl – ifall någon vill fråga något.

Inga kommentarer: