tisdag 17 mars 2009

Favorittemplen

Vissa tempel sticker ut bland alla andra fantastiska, här är våra favoriter:

Bayon som är mer en jätteskulptur än en byggnad. Templet består till största delen av jättelika stenansikten. Går man upp för de branta trapporna befinner man sig i en skog av ögon och leenden.


Terrace of the Leper King och Terrace of the Elephants ingår i det större komplexet Angkor Thom. Det är rikt dekorerade terrasser med elefanter som spyr vattenliljor, med kobror, halvgudar och vanliga människor.Ta Prohm där de jättelika träden kramar ihjäl templen med sina fantastiskt demoniska rotsystem.


Det storslagna Angkor Wat, världens största religiösa byggnad, där det är en halv kilometer mellan första porten och huvudbyggnaden. Synd bara att dammarna har torkat en del, att vattenliljorna inte blommar och att det är byggnadsställningar på tornen. Det häftiga är de stiliserade jätteormarna, relieferna och solen som färgar allt orange.

Efter åtta timmar vid templen åker vi hem i ett sågande sus av syrsor. Syrsorna överröstar motorcykeltrafiken men hotellet är tyst. Vi somnar, Tomas drömmer om kräm, för att jag smörjer mig så mycket och jag drömmer om krokodiler och ormar som sköljs upp på en strand med vågorna. Det där med krokodiler är inte helt taget ur luften, det finns en krokodilfarm här i närheten. Folk måste ju ha krokodilskinn.

Inga kommentarer: