onsdag 25 juni 2008

Sassi Italiano

Ciao Italia! Å äntligen, ett tråkbekvämt, svindyrt och helvästerländskt land med ordentliga sights. Rom var den första resa som Tomas och jag gjorde, vår andra gick till hela Italien. Vi tog tåget och såg något världsberömt varje dag: Neapel med Pompeij och Herculaneum, Florens,Venedig, Milano, Ravennas mosaiker, Giottos fresker i Padua, Palladios arkitektur i Vicenza... Nu tar vi det som blev kvar.

Ravinstaden Matera var länge en blemma på Italiens anseende för att folk bodde i grottor. Utan ström eller vatten men med barn, grisar och höns i en krypta. Grottmänniskor i det tjugonde århundret.
- För femton år sedan var det ingen som ville köpa ett sassi, ett grotthus, men vi gjorde det och restaurerade, säger värdinnan på vårt B&B. Rätt investerat, för nu har de ett slott. Alla sassis är inte grottor, det krävs bara att de är ihopbyggda med klippan de står på. Sånt gillar jag skarpt, en stad som är integrerad med sin plats, där huskropparna, trapporna och gränderna bildar en organisk enhet. Dessutom är det riktigt stilfullt på ett syditalienskt sätt med homogent ljusbeiga fasader och mörkgröna fönsterluckor. Due notti, säger vi till värdinnan.


Inga kommentarer: