måndag 11 juli 2011

Sommarlov i Punkaharju med Retretti och SavonlinnaDet här är något jag alltid ska minnas. Niklas och jag åker ut på en slingrig väg bland höga tallar och sanddyner. Vi är på en högplatå med vatten på båda sidorna. Tallskogen på de gula sluttningarna och blå tungor av vatten, breda eller smala, på båda sidorna om väger. Vi stannar när vi ser en badstrand. Det är trettio grader varmt och sanden bränner under fötterna. Vattnet är ljumt. Vi simmar ut. Bara rakt ut på den stora stilla sjön. Så gör vi varje dag, här och var i Punkaharjus Nationalpark.


Retretti ser ut som en sämre sommarrestaurang från utsidan men inne finns ett bra, stort konstmuseum. Dessutom, och det är här det blir speciellt, finns det en stor grotta där installationerna samverkar med bergsrummen och de underjordiska vattendragen.

Vi gör en utflykt till Savonlinna, där Niklas velar ifall han ska gå på opera eller inte. Borgen, där operorna går av stapeln, är fin men det är eftermiddagshettan vid Savonlinnas strandpromenader, det glödande blåa vattnet och Marimekko-klänningarna som skapar en alldeles egen ö av magi.Inga kommentarer: