tisdag 6 mars 2012

Mata djuren med gammal memma

Niklas och jag går i mataffären, plötsligt upptäcker jag memma på hyllan. Memma! Det är en finsk påskefterrätt och dess förekomst innebär att våren är på väg. Ännu gladare blir jag av att den är utgången med en dag. Det är säkert inget fel på den och vi får säkert köpa den till en spottstyver och Niklas kommer säkert tycka att memma är äcklig (det är typ ett förstadium till bröd och kräver en acquired taste) och då känns det inte slösigt att slänga halva kartongen. Jag går fram till två expediter och lägger fram mitt ärende. Nej. De säljer inte mat med kort datum. Nähä, så ni föredrar att slänga den? frågar jag surt. Leverantören plockar tillbaka den, försvarar de sig. Jaha, så leverantören slänger den? framhärdar jag. Nej, de matar djuren med den. Här ger jag upp.

Systemet är gjort så att:
1. Människor ska inte kunna handla mat billigt.
2. Mat ska både köras till affären och från affären.
3. Djur ska utfordras med mat som inte är anpassad till dem och dessutom rejält utgången.

Nästa dag läser jag om Corazza Bildt och hennes heroiska kampanj mot matslöseriet. Hon har gått i bräschen för att restaurangerna ska tillhandahålla doggy bags till sina gäster så att man kan ta med sig resterna från tallriken utan att skämmas. Ja, med doggy bags på restauranger ska vi kväsa det stora matslöseriet. Ja, det är alltid den enskilde konsumentens fel. Ingen skugga på matproducenter, företag, kedjor eller supermerkados. Det är upp till dig, lilla stressade småbarnsförälder om planeten ska räddas eller ej.

Likadant var det när Maud Olofsson tog till orda för något år sedan. Då handlade det också om att vi, du och jag, har rester i kylskåpet som vi inte lärt oss laga soppa på. När ska politikerna inse att det måste finnas bättre regler för mathantering istället för att satsa sin tid på att jaga privatpersoner med en rutten morot i kylen? Och Corazza, ta din doggy bag till ICA Supermarket och gå bakom kulisserna så får du mat nog att mätta ett halvt parlament.

1 kommentar:

ML sa...

Och memma som man inte ens kan smaka skillnad på om den är en månad gammal... :-)