onsdag 27 februari 2008

Life styling

Jag visar filmen Home styling i Uppsala, Gävleborgs, och Dalarnas län på ett antal videostationer i offentliga lokaler. Filmen handlar om alla saker som behöver åtgärdas i min lägenhet.
Mer info på: http://magdalena.vima.se/video/2-video/165-home-styling.html

Det ringer på hemtelefonen, skyddat nummer, och sen en mansröst:
- Jag har sett din Home styling.
- Jaha, ja, vem är det?
Han säger sitt namn, eller kanske ett påhittat och föreslår:
- Jag såg i filmen att du hade buckliga kakelplattor i badrummet. Vi kan ordna det.
- Jag har varken råd eller tid.
- Vi kan göra det gratis och så kan du tacka oss i TV eller betala in natura.
Jag skrattar, säger att jag inte är intresserad och att jag måste gå.
- Det måste du inte alls!
Han låter hotfull men jag har ändå bråttom och vi avslutar samtalet.

Varför lever kvinnor och män i helt skilda världar? Varför ringer det aldrig en tjej till Tomas och föreslår att hon ska fixa hans badrum på villkor att de ligger med varandra? Varför skulle Tomas tycka att himlen äntligen öppnade sig och varför är det självklart för mig att tacka nej? Fast det är sant, om en tjej ringde så föreställer man sig en snäll trevare och inte något som mer liknar ett våldtäktsförslag. Dessutom skulle en tjej som hux flux erbjuder sig räknas som prostituerad men han som ringde kan lugnt förbli hantverkare. Varför har kvinnor och män så olika förhållningssätt till sex? Känns det verkligen så annorlunda för mig och för honom? Vad är det för makt- och moralspel vi håller på med? Nästa film om det.

1 kommentar:

crupo sa...

Det kallas att "ta mod till sig" att skriva. Vissa män har kanske föreställningen att det är värt att chansa på ett så kallat skamligt förslag, efter mottot "Går det så går det". Vad som följer av eventuell brist på respekt verkar ointressant. Om kvinnor i större utsträckning skulle använda samma chansteori så skulle det möjligen få till resultat att laddningen mellan könen planades ut och möten på samma villkor kunde uppstå. det är åtminstone en vacker tanke.