tisdag 29 mars 2011

Gerlesborgskolan i Bohuslän


En gästlärare på en konstskola. En handelsresande i sig själv. Jag ska vara på Gerlesborgskolan i en vecka och ge allt jag har. Så var det i Kokkola i vintras och så är det nu till våren. Men på Gerlesborgskolan blir det inte fullt lika intensivt. Eleverna är upptagna med ansökningsarbeten och en handfull kommer till kurserna jag har tillsammans med en annan lärare. De som kommer är förstås hängivna och vi lär ut intervjuteknik, både hur man kan intervjua någon och hur man blir intervjuad. Vi går igenom ljudutrustning för intervjuer, redigeringsprogram, och pratar psykologi. Vi sätter också ihop en fingerad konsthögskoleintervju. Vi leker att vi lärare är panel och eleverna är de sökande som kommer med varsin portfolio. Usch, man blir nervös bara av upplägget, men det gick bra för oss alla.


Efter dagens slut promenerar jag runt i det bohuslänska landskapet och riktar kameran mot allt stillastående. Det är vackert. Havet, klipporna, de slitna husen och de märkliga stenbumlingsbergen som plötsligt välver sig ur fältens flacka linje. Ett sådant landskap, både platt och kulligt, finns på lite olika håll i världen. Hampi i Indien, Meteora i Grekland och Viniales på Kuba. Jag har sett dem alla, jag skulle kunna hålla en föreläsning om det. Låt gå för att de nyss nämnda platserna var mer spektakulära, men Gerlesborg är också fint.


Och jag tänker: hade jag haft familj, så som jag önskar, så hade det här inte gått, jag hade inte kunnat resa hit. Men tursamt nog är jag en vinddriven existens som kan åka närsomhelst, varsomhelst. I den uppsplittrade tillvaron gäller det att ta alla uppdrag som bjuds. Att planera in semester annat än i juli vore ett sabotage, för tänk om någon vill att jag ska jobba någonstans? Så jag åker till Gävle, Simrishamn, Hudiksvall, Kokkola, Gerlesborg och andra småställen. Bor på stadshotell, vandrarhem och vindar. Överallt jag hamnar går jag ut efter jobbet och fotograferar. Mina jobb har ersatt mina semestrar. Det är i jobbet som jag reser, det är då jag fotar och det är det jag bloggar om.

Inga kommentarer: