fredag 3 april 2009

Hong Kongs femtioeleva underverk

Hong Kong har aldrig varit ett måste för mig och jag har inte drömt om att se staden. Vi är här för det var på vägen från Vietnam och för att det fanns en bra flygförbindelse till Skandinavien, men Hong Kong har charmat mig vilt. Det är lite som Tokyo och New York, där exotisk kuriosa blandas med en väloljad storstad.

Vi bor i nordvästra hörnet av Hong Kong Island och vart vi än åker i denna jättestad hittar vi inte bättre kvarter. I närheten av Island Pacific Hotel finns Des Voeux Road känd för sin torkade fisk. Allt från spigg till hajfenor är torkat och utställt hos grossisterna. Fisken hänger, sjögurkor ligger i drivor och golven är täckta av märkliga plättar. Konstigt nog luktar det inte mycket och definitivt inte illa. Få turister flanerar här så maten är bra och billig och ingen är ute efter att lura en.Några gator bort finns örthandlarna som förutom ingefära även mal ner hjorthorn. Fortsätter man upp mot Sheung Wan under några byggnadsställningar av bambu finns branta gator med äldre hus där bottenvåningen mycket väl kan upptas av ett litet tempel som ångar rökelse. Så kommer man till Hollywood Road med antikaffärer, en av dem handlar med snidade mammutbetar. Japp, det finns en del mammutben som museerna inte äger och de kan man karva i; gubbar, hus, träd och flygande tranor, men behålla bågformen så att man ser att det är en bete. Tyvärr fick man inte fota där. Nedan andra antiker samt krafs från Cat Streets mindre nogräknade försäljare.En station bort finns Hong Kongs finansiella hjärta, det pumpar bankväsende upp till sjuttio våningar. Skyskraporna är glassiga och folket elegant. Det är kostymer, lackpumps och sidenblusar. Lunch intas under palmerna i Hong Kong Park i sällskap av sköldpaddor och papegojor.Tvärs över ön ligger Aberdeen med gamla husbåtar mot den nya staden. Bussen tillbaka kör en väg som tagen ur tecknade Futuramas vinjett. Smala broar är tryckta mot höga bostadshus så att man åker jämsides med tionde våningen och sedan swisch ner, som i en rutschkana på gatunivå igen. Ok, detta var Hong Kong Island med ett fåtal kvarter. Sedan finns den stora stadsdelen Kowloon med marknader bland annat för jade och guldfiskar, ett antal stora öar utanför Hong Kongs stadskärna och New Territories mot gränsen med Kina med några medelstora städer; med tempel, naturparker, museer och shoppinggallerior…


På kvällen ser vi ljusshowen från Tsim Sha Tsui Promenade. Tvärs över vattnet lyser bankklustret upp rytmiskt till musik. Bank of China är tydligast med sina trianglar som strider mot all Feng Shui men AIG-huset har snyggast regnbåge. Showen upprepas varje kväll.

2 kommentarer:

chettewynde sa...

Hello!How do you do? meat any Hmong? many intresting thing to see.

Magdalena Dziurlikowska sa...

Hm, no Hmong. Fine thanks, and you?